Boyanabilir Ahşap Maddeler

Boş vakitlerini daha dolu bir şekilde değerlendirebilmek için kendisine hobi edinmeye çalışan kimselerin en çok tercih ettikleri yöntemlerden biri olan ahşap kutu boyama son zamanlarda oldukça revaçta olan bir hobi çeşididir. Özellikle günün telaşından kaçmak isteyen ve zihnini bir iki saatliğine de olsa boşalmak amacı ile bu işe yönelen insanların en çok merak ettiği konu ise boyanabilir ahşap objeler arasında hangisini boyamanın daha zevkli ve eğlenceliği olacağıdır.

Hangi Ahşapları Boyamak Daha Zevkli?

Bu boyanabilir ahşap objeler içerisinde kulplu ekmek sepetinden tutun da bölmeli gazetelikten birçok farklı ahşap kutu boyanmak için sizleri beklemektedir. Bu gibi ürünlerin yanı sıra artık kullanılmayan fakat bir sanatsever olarak sizlerin tercih edeceğiniz kumbara bahşiş kutusu boyamak da en az çekmeceli kitap kutusunu boyamak kadar eğlenceli bir aktivite olacaktır.

Boyanabilir MDF Objeler

Boyanabilir MDF objeler kısmına geçmeden önce sizlere ahşap ile mdf arasındaki farkları açıklamaya çalışacağız. Öncelikle mdf malzemesinin ne olduğundan başlayacak olur isek sert veya yumuşak ahşap kalıntılarını parçalayarak ahşap ile çevirdikten sonra yüksek basınç ve ısı altında mum ve reçine tutkal ile oluşturulan ve levha şeklinde tasarlanan bir ahşap ürünüdür.

Ahşap ise bu ürünün ana maddesi yani bizzat kendisidir. Yani aslında biraz önce yukarıda sizler için saymış olduğumuz bütün ürünler muhteviyat itibari ile birer ahşap obje olmalarına rağmen aynı zamanda birer boyanabilir mdf objeler olarak da değerlendirebilir. Ahşap obje denildiğinde akla ilk olarak sunta gelmektedir.

Sunta Nedir?

Sunta, odun talaşının belirli kimyasal birleştiriciler yardımı ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levhaya verilen isimdir. Belirli standartlar içerisinde çeşitli kalınlıklarda üretilen ve suya, yanmaya karşı herhangi bir dayanıklılığı bulunmamaktadır. Bu yüzden çeşitli kalitelerde üretiminin gerçekleştirilmesinin yanı sıra darbe dayanıklılığı da kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Sunta Nasıl Yapılır?

Sunta, genellikle talaş parçalarının sıkıştırılması işlemi ile yapılmaktadır. Genel olarak üretim süreci bir dizi işlemden oluşmaktadır. İlk olarak yontma ismi verilen işlem ile yonga levhanın ham maddesi olan talaş ortaya çıkmaktadır. Bunun için ağaç parçaları gerekli boyutlara evrimleştirilir ve ufak parçacıklar haline getirilir. Bundan sonra ise ileriki aşamalarda yapılacak olan sıkıştırma ve yapıştırma işlemlerinin tam olarak gerçekleşebilmesi için talaş parçacıklarının belirli bir nem oranına sahip olması gerekmektedir. Bunun için özel bir çalışma yapılarak kurutma işlemi yapılır.

Bu kurutma işleminden sonra ise nem, olması gereken seviyeye ulaşınca sentetik reçine yani tutkal ve benzeri gibi maddeler yardımı ile parçacıkların birbirlerini tutmaları sağlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise yüzey kısımların düz bir şekil alması için uygulanacak işlemdir.
Bu işlemden sonra ise suntanın kalınlığının oluşması için sıcak presleme yapılarak parçacıklar iyice sıkıştırılır. Buradaki işlemin ana amacı ise darbe dayanıklılığına karşı suntanın mukavemet gücünü arttırmaktır.

Sunta ile MDF Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunta ile mdf kasa modelleri arasındaki en büyük farklardan birisi de bu bahsettiğimiz darbe dayanıklılığıdır. Örneğin mdf çok uzun yıllar darbelere karşı dayanabilen bir madde olmasına rağmen suntanın dayanıklılığı bu kadar geniş ölçülü değildir. Aynı zamanda bu kasa modelleri aralarındaki bir diğer fark ise sunta malzemesinin ağaç ile birlikte kullanılmamasıdır. Eğer ki kullanacağınız ürünün ağaçtan yapılmış olduğunu istiyorsanız kesinlikle mdf malzemesini tercih etmeniz gerekmektedir.

Hangisi Daha Rahat Boyanır?

Aslında mdf ve suntanın her ikisinin de kendi cinsine göre rahat bir boyama tekniği bulunmaktadır. Örneğin mdf malzemesi akrilik boya ile çok rahat bir şekilde boyanır iken sunta malzemesi ise genellikle hazır kaplama boyalar yardımı ile boyanmaktadır.

Yanıtla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.